duminică, 13 ianuarie 2013

War Witch (2012)


„War Witch” e filmul care a scos din competiţia pentru Oscar filme precum „Intouchables” sau „După dealuri” şi se află în continuare în cursa pentru trofeu cu „Amour”, „Kon-Tiki”, „No” şi „A Royal Affair”.  A scoate din cărţi propunerea francezilor la această ediţie a Oscarurilor nu e la îndemâna oricui având în vedere că era singura, în opinia criticilor, capabilă să le facă concurenţă austriecilor (care au propus Amour).  

Filmul ne plasează în Africa, probabil pe coasta de vest a continentului. Ne putem da seama după vegetaţie şi după limba franceză vorbită de localnici. După cum ştim, partea de nord-vest a Africii a fost colonizată de francezi. Faptul că nu ni se spune locaţia nu e neapărat un lucru rău. Povestea e general valabilă pentru acest continent măcinat de războaie civile, lipsa educaţiei sau foamete.

Komona e singura supravieţuitoare din satul său atacat de oameni înarmaţi. Rebelii o primesc în rândul lor, considerând că are puteri magice ce o ajută să vadă din timp soldaţii guvernului ascunşi în pădure. Presupusele puteri îi conferă o anumită protecţie însă o pun şi în pericol. În eventualitatea în care ar da greş, şi-ar putea pierde viaţa.

Avem în faţă povestea tristă a unei fete trecute uşor de 10 ani căreia îi este pusă în mână o armă şi care, departe de părinţii ei, e forţată să ucidă. Crima nu e singura ei povară pe care trebuie să o ducă. Rămasă fără voia ei însărcinată, trebuie să dea viaţă înainte de a fi pregătită.



Anul apariţiei: 2012
Notă: 6,8 / raft A
Regie: Kim Nguyen
Cu: Rachel Mwanza
Gen: dramă
Limba: franceză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu