marți, 15 ianuarie 2013

Cum recunoaştem un „spaghetti western” !?


„Spaghetti western” este termenul atribuit de criticii de film unei anumite categorii de filme ce aparţin genului western, dar care prezintă anumite particularităţi ce le diferenţiează de westernurile americane clasice şi care la început erau văzute ca pe nişte filme străine de o calitate inferioară. Treptat, acest gen începe să aibă succes în rândul spectatorilor şi să îşi facă propriul nume pentru ca în prezent să ne ofere filme considerate capodore ale întregii cinematografii şi nu doar ale genului western.

Filmele ce poartă această titulatură au apărut pe la mijlocul anilor `60 fiind  inspirate de stilul unic al regizorului italian Sergio Leone. În Italia termenul pentru aceste filme este western all`italiana (în stil italian), iar sintagma “spaghetti western”, potrivit actorului Aldo Sambrell, a fost iniţial creată de jurnalistul italian Alfonso Sancha ca nume peiorativ pentru acest gen de filme, dar care, în timp, a devenit un nume larg acceptat de către fanii filmelor.

La început, majoritatea filmelor erau regizate şi produse de italieni, uneori în coproducţie cu spaniolii, şi erau filmate în deşertul Tabernas, Spania. Altele erau filmate în centrul sau în sudul Italiei. Avantajele de a face acest gen de filme în aceste ţări erau unele importante. Costul de producţie era redus, iar peisajele erau asemănătoare Vestului Sălbatic.


Perioada lor de glorie a fost între mijlocul anilor `60 şi mijlocul anilor `70.

Cum recunoaştem un „spaghetti western” !?
Prima deosebire majoră între westernurile clasice şi aceste filme e nivelul de violenţă fizică ridicat. Majoritatea protagoniştilor sunt tipi cu care nu ţi-ai dorii niciodată să te pui. Sunt creionaţi ca fiind răzbunători şi ca având o mare stimă faţă de ei înşişi. Americanii întorc oarecum acestă violenţă spre interior şi o transformă în traume, fobii.

Spre deosebire de westernurile tradiţionale, în cele italiene, majoritatea eroilor sunt de fapt anti-eroi.

Cele mai reprezentative filme
- The Good, The Bad and The Ugly (1966)
- Once Upon A Time In The West (1968)
- A Fistful Of Dollars (1964)
-  For A Few Dollars More (1965)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu