vineri, 30 noiembrie 2012

Red Lights (2012)


„Red Lights” e un film ce ilustreză lupta dintre ştiinţă şi misticism, dintre scepticism şi speranţă. Oamenii au nevoie tot timpul să creadă în ceva, iar atunci când nu găsesc rezolvare la o problemă gravă, speră ca aceasta să vină de undeva, chiar şi de acolo de unde mintea noastră nu poate pătrunde. Nu trebuie să faci cine ştie ce studii sau sondaje ca să îţi dai seama că majoritatea oamenilor au o gândire intuitivă şi nicidecum analitică. E suficient să te uiţi în jurul tau, la cei pe care îi cunoşti, ca să îţi dai seama de asta.


Întodeauna, dacă va exista cel puţin un om care crede în puteri paranormale, vor exista doi, trei escroci care susţin că au astfel de abilităţi. Dr. Margaret Matheson şi partenerul ei, Tom Buckley, sunt cei mai buni investigatori ai fenomenelor paranormale. Oameni de ştiinţă, ei au demascat zeci de aşa-zişi clarvăzători, vânători de fantome sau vindecători prin credinţă.

Singura credinţă a celor doi, în acest demers, e că „există două categorii de oameni printre cei care susţin că au un har special: cei care cred cu adevărat asta şi cei care cred că cei doi nu îşi pot da seama că nu au, dar ambele tabere greşesc”.  Margareth susţine că oamenilor le e frică de faptul că dincolo de moarte nu ar mai exista nimic şi din acest motiv cred în fantome şi case bântuite. Existenţa spiritelor ar certifica într-un fel continuitatea noastră.

Simon Silver e singurul medium „nedemascat” de cei doi. Dacă Margareth refuză din anumite motive să îl investigheze, Tom crede că are în sfârşit ocazia de a demasca cea mai mare fraudă din lume şi porneşte singur în căutarea adevărului, devenind tot mai obsedat de dorinţa de a dovedii întregii lumi că Simon nu e decât un impostor. Va reuşi el oare !? Sau îşi va da seama că s-a înşelat !?

Urmărind filmul, aveţi ocazia să vedeţi cum stau lucrurile în privinţa fenomenelor paranormale din perspectiva unor oameni de ştiinţă.

      

Anul apariţiei: 2012
Notă film: 7,4 / raft B
Regie: Rodrigo Cortez
Cu: Cillian Murphy, Robert De Niro
Gen: mister, thriler
Limba: engleză

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu