joi, 15 noiembrie 2012

Jeux d`enfants (2003)


„Jeux d`enfants” e filmul de debut al lui Yann Samuell, atât ca regizor cât şi ca scenarist. Următorul film regizat de acesta (My Sassy Girl) e lansat la cinci ani distanţă faţă de primul şi într-o altă limbă, însă povestea e puţin asemănătoare chiar dacă scenariul nu mai e scris de el ci de Victor Levin.

Sub pretextul „dragostea scuză tot”, Samuell construieşte două personaje, „capabile” să îi rănească pe toţi cei din jur în numele iubirii pure ce şi-o poartă unul altuia şi pe care le urmăreşte pe parcursul vieţii, încă din copilărie. Nu sunt puţini cei care susţin că Sophie şi Julien, personajele despre care vorbeam, sunt bolnavi psihic datorită uşurinţei prin care îi rănesc pe cei din jur în numele unui joc, pe alocuri diabolic, în care ei sunt, pentru restul vieţii, jucătorii, arbitrii şi deseori victimele. Nu îi contrazic pe aceştia însă nici nu îi pot susţine. Până la urmă cine sunt eu să îi judec !?

Cele două personaje evoluează dar refuză să intre în lumea adulţilor, rămânând strâns legate de lumea copilăriei printr-un joc ale cărui „reguli rămân neschimbate, însă ceea ce era în copilărie o simplă tachinare, în adolescenţă se transformă în perversiune”,. Povestea lor se termină într-un punct în care dragostea şi moartea se întâlnesc.

Jocul celor doi începe din cauza „doctorilor...care spun cuvinte scârboase şi cretine precum metastază ”menite să o facă pe mama lui Julien să plângă dar şi din cauza marginalizării prietenei sale, Sophie de către colegii ei. Într-un fel, jocul celor doi începe din cauza unei suferinţe pe care ei nu o conştientizează şi reprezintă un refugiu pentru ca mai târziu să devină o obişnuinţă şi un fel de a fi. Parafrazându-l pe Julien: „e un joc super însă problema e că nimeni nu râde”, în afară de ei, bineînţeles.

Povestea celor doi se întinde pe două etape: etapa copilăriei şi cea a adolescenţei. În cea de-a doua etapă, rolurile protagoniştilor sunt jucate de Marion Cotillard şi Guillaume Canet.

PS: Nu vă lăsaţi pacăliţi de începutul filmului care e posibil să vă lase impresia că urmăriţi un film slab.

           

Anul apariţiei: 2003
Notă: 9 / raft B
Regia: Yann Samuell
Cu: MarionCotillard şi Guillaume Canet
Gen: comedie, dramă, romantic, dragoste
Limba: franceză

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu