vineri, 15 martie 2013

Shadow Dancer (2012)


Începând de astăzi, în cinematografele din România îşi va face apariţia „Dansatoarea din umbră”, film în care îl puteţi revedea pe Clive Owen. Titlul peliculei e înşelător deoarece coproducţia britanico-irlandeză nu are nici o legătură cu dansul. Derutant e şi începutul filmului care ne prezintă o secvenţă din copilăria lui Colette, anul 1973 mai precis, în care fratele ei este împuşcat şi îşi pierde viaţa.

Imediat după acest moment se face un salt în timp, până în 1993, când ni se prezintă din nou Colette, plimbându-se cu o bombă prin metroul londonez. Secvenţa anterioară pare să motiveze oarecum ceea ce urmează să facă. Însă nu e aşa.

Sinopsis
În timpul unui atentat cu bombă eşuat în metroul din Londra, Colette este prinsă de serviciul secret britanic MI5 şi constrânsă să devină informator pentru a destructura gruparea teroristă IRA. Aceasta este suspectată mai apoi de membrii grupării teroriste că ar colobora cu autorităţile şi îşi riscă viaţa. Prins în jocul de culise din interiorul serviciului secret, agentul care o racolase se vede nevoit să o salveze de unul singur.

IRA
Fiind un film în care personajele nu ne sunt prezentate prin dialogul dintre ele ci prin propriile acţiuni, e foarte greu pentru cineva care nu ştie nimic despre IRA să înţeleagă prea mult din poveste. De aceea cred că înainte de a vedea filmul, trebuie să ştiţi câte ceva despre această grupare.

Despre IRA (Armata Britanică Irlaneză) sunt multe de spus, însă pentru a înţelege filmul cred că e suficient să ştiţi că aceasta este o grupare paramilitară naţionalistă creată în 1919 a cărei principală motivaţie este înlăturarea dominaţiei britanice din Irlanda de Nord şi unirea acestei provincii cu Republica Irlanda.

Despre film
Nu ştiu dacă e un film care ar trebui văzut la cinema, dar cred că în faţa televizorului ar merita aruncat un ochi. Scenariul nu are puncte slabe. Poate singurul punct slab ar fi că scenaristul se aşteaptă ca spectatorul să aibă o minimă documentare în ceea ce priveşte activitatea teroristă din Regatul Unit din anii `90. Acesta e scris de Tom Bradby, fost corespondent ITV News în Irlanda de Nord (1993-1996) unde a fost responsabil cu subiecte precum: procesul de pace, acordul de încetare a focului semna de IRA şi vizita preşedintelui american Bill Clinton în Irlanda de Nord. Ca urmare a acestor experienţe, în 1998 publică cartea „Shadow Dancer”.

Cum spuneam mai sus, titlul filmului e puţin derutant acesta neavând nici o legătură cu dansul. „Shadow Dancer” este numele de cod al unui agent infiltrat de MI5 în IRA.



Anul apariţiei: 2012
Notă: 7,5 / raft B
Regia: James Marsh
Cu: Clive Owen, Gillian Anderson
Gen: dramă, thriller
Limba: engleză

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu