sâmbătă, 1 decembrie 2012

Pregătiţi de Apocalipsă ?


Astăzi sărbătorim ziua naţională a României dar am o bănuială că sunt mai mulţi cei care cunosc motivul panicii create de aşa zis-ul sfârşit al lumii decât cei care ştiu de ce s-a ales această zi pentru a ne sărbătorii ţara. Nu sunt vreun mare patriot, însă mi se pare de bun simţ să cunosc, macar în sumar, istoria ţării mele.

Cum raftul cu FILME este un blog despre filme şi nu unul ce tratează teme istorice, o să mă rezum doar la a vă spune că pe 1 decembrie 1918, prin Proclamaţia de la Alba Iulia, România s-a unit cu Transilvania, Banatul, Crişana şi Maramureşul.

Revenind la film, trebuie spus că acesta abordează adesea emoţiile, trăirile interioare ale unui individ, ale unei familii, ale unui neam sau chiar ale unui întreg glob. Posibilitatea producerii unei catastrofe ce ar duce la extincţia omului produce o oarecare emoţie în noi. Aşadar şfârşitul lumii nu putea fi ignorat de cinematografie.

În ultimii ani, sfârşitul lumii a venit de câteva ori, dar nu de fiecare dată m-am panicat. Îmi aduc aminte că prima dată când am auzit de Apocalipsă aveam aproximativ 10 ani şi era în apropierea eclipsei de Soare din 1999.  După eclipsă am răsufla uşurat, dar nu prea mult pentru că peste un an urma să vină alt sfârşit de lume.

A trecut şi anul 2000 şi am mai depăşit încă un sfârşit de lume. Dacă primele două „sfârşituri” din viaţa mea le-am aşteptat cu o oarecare panică, controlată, următorul „sfârşit”, cel din 2009, l-am aşteptat precum un practicant de sporturi extreme ce aşteaptă să sară din avion, să facă bungee jumping etc. Acesta sare cu gândul că şi-a asumat un risc controlat şi că în proporţie de 80-90 % nu i se poate întâmpla nimic rău, dar în viaţă mai au loc şi accidente.


A trecut şi 2009. Dintre toate aceste “sfârşituri”, cea mai mare panică în rândul populaţiei a creat-o cel de anul acesta. Francezii au creat chiar şi un canal de televiziune dedicat exclusiv evenimentului prezis de civilizaţia Maya ce ar avea loc pe 21 decembrie 2012, adică fix peste trei săptămâni. Postul se numeşte “La Chaîne de la Fin du Monde” şi va emite până pe 21 decembrie.

Producătorii de film au încercat şi ei să exploateze interesul manifestat de populaţie faţă de aceste evenimente. Sfârşitul lumii, în viziunea scenariştilor, e cât se poate de variat. Poate veni datorită invaziei unor civilizaţii extraterestre, încălzirii globale, exploziilor solare, cutremurelor de pământ, infertilitatăţii, viruşilor etc.

 Până în 1999 au fost făcute numeroase filme. Cele mai apreciate de publicul larg au fost “Independence Day” 1996 şi  “Armaggedon” (1998). După 2000 numărul filmelor care au avut această temă au crescut, iar dintre cele cu bugete foarte mari s-au remarcat “2012” (2009) şi “The Day After Tomorrow” (2004).

Săptămâna viitoare o să fac o listă cu filmele despre sfârşitul lumii ce mi-au plăcut. Între timp, să sperăm ca nici un scenariu din aceste filme nu va devenii realitate luna aceasta. 

                          

2 comentarii:

  1. Ma bucur ca ai vorbit despre "apocalipsa"... un post foarte reusit. La mai multe.

    Da' acu pe bune... a innebunit lumea cu sfarsitu' lumii. Si aici ma refer strict la cei care se panicheaza tot mai mult cu apropierea datei fatidice. Nu zic sa nu se vorbeasca despre asta... dar am vazut unii in jurul meu care chiar cred si iau in considerare varianta. Sa mai crezi in superstitii si in cai verzi pe pereti in 2012 mi se pare cel putin copilaresc.

    "La Chaîne de la Fin du Monde" e facut tot in stil comercial... nu c-ai avea de invatat ceva nou despre "apocalipsa" urmarindu-l. Sunt filme "explozive" pana pe 21.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc! Deja se caută un alt sfârşit al lumii. Am înţeles că va avea loc prin 2014. Nu ştiu motivul. Trebuie să cercetez :P .

    RăspundețiȘtergere