miercuri, 7 noiembrie 2012

Aproape totul despre premiile Oscar


Academia Americană de Film


A luat fiinţă la 11 mai 1927 ca organizaţie profesională dedicată avansării artei şi tehnologiilor de producere a filmelor. În prezent, colegiul elector al academiei numără peste 5.800 de membrii, împărţiţi pe domenii de activitate (actorie, regie, machiaj, imagine etc.), cea mai numeroasă categorie fiind cea care îi desemnează pe actori, respectiv 1.250 de specialişti.

Trofeul


Statueta ce întruchipează un om cu o spadă în mână poartă acest nume, de Oscar, conform unei legende, datorită actriţei Margaret Herrick care ar fi exclamat la vederea trofeului că acesta seamănă cu unchiul său Oscar.

În prezent este înalt de 33 de centimetri şi cântăreşte 3,85 de kilograme fiind realizat din britanium, un aliaj de cositor, cupru şi antimoniu şi, apoi, placat cu nichel, cupru, argint şi aur de 24 de karate. Costul de producţie este de aproximativ 18. 000 de dolari pentru fiecare  statuetă.

La bază, acesta are un număr de serie gravat, iar pe o plăcuţă este scris textul „Statueta nu poate fi vândută, transmisă sau transferată fără a fi, anterior, oferită academiei”. Organizatorii au dreptul de preempţiune prin contract pentru suma de 10 dolari. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din cauza crizei de metale şi a fondurilor reduse, premiile au fost realizate din ipsos pictat.

Premii


Acordate anual de către Academia Americană de Film cu sediul în Los Angeles, Oscar-urile sunt cele mai râvnite premii din industria cinematografică.

Prima ceremonie de acordare a premiilor a avut loc în data de 16 mai 1929, la hotelul Hollywood Roosevelt din Los Angeles, fără mari emoţii legate de aflarea câştigătorilor deoarece numele lor era cunoscut încă de pe 18 februarie.

La început, în concurs se prezentau filmele lansate în Los Angeles în perioada 1 august – 31 iulie din anul anterior ceremoniei de decernare. Acest lucru i-a permis lui Charlie Chaplin să obţină în 1973, cu Limelight, film realizat în 1952, premiul pentru cea mai bună coloană sonoră.

În prezent, alegerea câştigătorilor se face în două etape, prin corespondenţă. Mai întâi sunt nominalizaţi câte cinci candidaţi la fiecare categorie de către membrii Academiei care aparţin aceleiaşi specialităţi cu cei nominalizaţi pentru ca mai apoi câştigătorii de la fiecare categorie să fie aleşi de către toţii membrii Academiei. În ambele etape voturile sunt secrete şi nimeni nu cunoaşte votul celorlalţi. Voturile sunt centralizate de o firmă de revizie contabilă astfel încât până în momentul ceremoniei, numele câştigătorilor nu este cunoscut.

Prima ceremonie televizată a avut loc în 1953 când gazdă a fost actorul britanic de comedie Bob Hope, cel care a prezentat de cele mai multe ori decernarea premiilor, la 19 ediţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu