luni, 27 iulie 2015

Saving Mr. Banks 2013


Filmul poate parea destul de interesant pentru noi deoarece a primit deja 5 nominalizari la premiile Bafta si una la Globul de Aur. Nici actorii nu sunt greu de trecut cu vederea – Tom Hanks si Emma Thompson. Ultima, ramane singura actrita premiata atat pentru scenariu (Ratiune si simtire) cat si pentru interpretare (Howards End).
Eu l-am vazut deja si mi se pare ok.
Numele peliculei e putin ciudat pentru ca te duce cu gandul la un film de actiune in care unul sau mai multi oameni incearca, prin eforturi supraomenesti sa salveze pe cineva, un anume domn Banks. Nu e nicidecum asa. Ni se relateaza, pur si simplu, cum omul Walt Disney a incercat din rasputeri, timp de 20 de ani, sa obtina drepturile de autor pentru a pune in scena personajul Mary Poppins, creat de P. L. Travis – o scriitoare rigida, cu o atitudine negativa si, aparent, lipsita de sentimente.
In paralel, ni se desfasoara si o parte din adevarata poveste creata de scriitoare.
Cine e domnul Banks va intrebati, probabil !!!? E tocmai personajul din romanele scriitoarei care l-a motivat pe Walt Disney sa obtina, cu orice pret, dreptul de a ecraniza romanul si, deopotriva, cel care a facut-o pe P. L. sa se opuna cu vehementa acestui lucru.
Cea din urma, a scris cartea inspirandu-se din propria experienta de viata, lucru ce a facut sa fie foarte greu de convins  sa isi lase personajele create de ea pe mana unor producatori de film ce ar putea sa le schimbe comportamentul si trasaturile, iar Disney il vedea in domnul Banks, unul dintre personaje, pe tatal sau.


Anul aparitiei: 2013
Nota IMDb: 7,6
Regie: John Lee Hancock
Scenariul: Sue Smith, Kelly Marcel
Distributie: Tom Hanks, Emma Thompson, Colin Farell
Gen: biografic, drama, comedie
Durata: 125 de minute

Pemii: O nominalizare la Oscar 2014 (cea mai buna coloana sonora), o nominalizare la Globurile de Aur (Emma Thompson - cea mai buna actrita intr-o drama), 5 nominalizari BAFTA 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu