joi, 14 februarie 2013

The Notebook (2004)


Astăzi e 14 februarie şi poate, pentru unii, e o zi importantă. Cum vremea e mohorâtă, nu prea aveţi ce face pe afară. În parc bănuiesc că nu veţi mai găsi nici o veveriţă pe care să o fotografiaţi. Atunci, mă gândesc că vreţi să vedeţi un film care să se potrivească zilei. M-am gândit, iniţial, să fac o listă cu mai multe filme, dar, în final, m-am oprit la unul singur – The Notebook. Aşa că trageţi draperiile, daţi drumul la calorifer sau aruncaţi un lemn în sobă, luaţi-vă popcornul şi... vizionare plăcută J .

„Jurnalul” a apărut în 2004 în regia lui Nick Cassavetes, avându-i în distribuţie pe Ryan Gosling şi Rachel McAdams. Scenariul a fost scris de Jeremy Leven şi Jan Sardi şi este bazat pe romanul cu acelaşi nume scris de Nicholas Sparks. Chiar dacă nu a obţinut premii importante precum Oscarul, Globul de Aur, Palm D`Or etc, cui îi pasă !?

Producţia filmului a început încă din martie 1996 când au fost angajaţi primii scenarişti pentru a scrie scenariul, însă lucrurile nu au ieşit cum au vrut producătorii şi a mai trecut ceva timp până când Nick Cassavetes s-a alăturat echipei. El vroia un actor mai puţin cunoscut şi care să se încadreze în tiparul barbatului obişnuit, nici prea „chipeş” dar nici prea „hidos” aşa că s-a oprit la Ryan Gosling şi cred că a făcut cea mai bună alegere. Acesta şi-a jucat rolul foarte bine şi nu înţeleg de ce nu a fost măcar nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal. A fost expresiv, a avut umor şi a jucat foarte bine scenele dramatice. Nici Rachel nu a fost mai prejos interpretând-o pe Allie Hamilton.

 Anul trecut, s-a încercat reeditarea succesului avut de film printr-o nouă producţie cu un scenariu asemănător – The Vow (2010). Rachel McAdams a apărut în rolul principal şi de această dată, însă Gosling a fost „înlocuit” cu Channing Tatum care nu a jucat rău, însă ... a fost altceva. Am fost criticat de multe ori când am spus că filmul de anul trecut nu o să aibă niciodată succesul celui din 2004 tocmai datorită faptului că Ryan Gosling lipseşte din distribuţie, dar îmi menţin părerea.

 Cu ce ne „cofruntăm” !?
Avem în faţă o poveste de dragoste care sparge toate barierele, învingând timpul, prejudecăţile celor din jur, diferenţele sociale şi de educaţie. Noah Calhoun, un tip ce face parte din clasa medie, o întâlneşte pe Allie Hamilton, o fată din înalta societate, la un carnaval şi se îndrăgosteşte de ea, la prima vedere. Chiar dacă Allie nu îi dă nici o şansă la început, Noah reuşeşte să îi capteze atenţia prin umorul său şi prin originalitate, de ce nu, chiar prin simplitate.

Ajung în scurt timp să se simtă bine unul în compania celuilalt, însă, cu timpul, ceea ce părea doar o iubire de o vară se transformă în ceva mult mai profund. Realizând acest lucru, familia lui Allie încearcă să îi despartă, cu succes pentru o perioadă. Allie se logodeşte cu Lon, un chipeş soldat american ce provine din aceleaşi pături sociale ca şi familia ei şi lucrurile încep să se aşeze în viaţa ei până ce ... vede o fotografie în ziar şi e pusă din nou să facă alegeri, lucru de care a fugit toată viaţa.

Concluzie
„The Notebook” e cea mai reuşită şi emoţionantă dramă romantică pe care am văzut-o de după anul 2000. Are momente tensionante, iar cei care vor vedea filmul, îşi vor aminti mult timp scena reântâlinirii celor doi (scena sărutului/ scena cu lacul).



Anul apariţiei: 2004
Notă: 9,4 / raft B
Regia: Nick Cassavetes
Cu: Ryan Gosling, Rachel McAdams
Gen: dramă, romantic, dragoste
Limba: engleză

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu